Sagunt i Europa


Més enllà de la bona noticia de que el nostre Teatre Romà, el de Sagunt, haja sigut seleccionat per a ser on la representant d’Eurovisió 2023 Blanca Paloma realitze el seu vídeo de presentació abans de la cançó que cantarà a Liverpool aquest dissabte, hi ha moltes més aspectes de de la nostra ciutat que la fan part d’esta Europa. Hui, 9 de maig, se celebra el dia d’Europa, però perquè en tenim que sentir orgullosos?

Sagunt posseeix un valor patrimonial comú amb altres pobles d’Europa. Sagunt és una ciutat que simbolitza el valor del comerç com a intercanvi de cultures i civilització, d'integració i cruïlla de camins, des del segle V a.C. fins a l'actualitat. En este sentit, Sagunt representa un dels valors més significatius de la Unió Europea com és el valor del comerç com a integració cultural, solidaritat i intercanvi d'idees respecte a la diversitat.

I és per això que des de 2018 Sagunt obta a ser Segell del Patrimoni Europeu que pretén promoure els valors de convivència democràtica i diàleg a través de relacionar el patrimoni amb el desenvolupament sostenible de les regions, especialment mitjançant la creació artesanal i artística contemporània i que estes activitats impliquen la implantació de valors de solidaritat, a més de la conscienciació que comporta la diversitat per a les futures generacions.

En la defensa del projecte es posen en valor una sèrie d’iniciatives que ja estan vigents, com que Sagunt és Capital Valenciana de la Romanització per unanimitat de les Corts Valencianes. També està integrada per primera vegada en un Itinerari Cultural del Consell d'Europa, com és la Ruta dels Fenicis / Camí d'Anníbal. A més, forma part de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, impulsada per la Comissió Europea, una iniciativa importantíssima per posar en valor internacional el patrimoni industrial del municipi.

Sagunt va ser seleccionada pel Consell de Patrimoni Històric Nacional per a representar a Espanya a Brussel·les i optar a esta distinció. El projecte se va orientar cap al comerç. El port és la nostra porta al món, per on eixim i entrem, i és per això que se compleix un tret diferencial de cara Europa la integració amb altres pobles europeus mitjançant el Grau Vell i el Port Comercial. Prenent com a eix el comerç al llarg de la història de la ciutat, una  història marcada per el desenvolupament d’Europa. I com a mostra un botó, diferents moments de la història de Sagunt han sigut determinants per a entendre l’Europa actual tal i com la coneguem, des de la 2ª Guerra Púnica que s'inicia a Sagunt amb la destrucció d’Aníbal, el seu paper en la guerra de la independència o els voluntaris de la Bateria Gottwarld, en la guerra civil espanyola.

Som part d’Europa, Europa és part de la nostra ciutat. Sagunt ha consolidat la identitat europea i continua reforçant el sentiment de pertinença a la Unió Europea.

I aquest cap de setmana més de 200 milions de telespectadores podran gaudir del nostre patrimoni al só de ‘Eaea’, tenim que sentir-nos orgulloses.

Més recent Anterior