Sagunt presente en la exposición ‘Foc i flames’ que recorre la historia de las Fallas fuera de la ciudad de València‘Foc i flames’ es podrà visitar en la seu de la Diputació en la Plaça Manises de València tots els caps de setmana del mes març, el primer d'abril, i la setmana fallera entre el 12 i el 19, amb accés lliure

La seu de la Diputació de València, en la plaça de Manises de la capital, acull l'exposició 'Foc i flames. Els falles de fora de València', un homenatge a les celebracions falleres que tenen lloc en els diferents municipis del territori valencià.


El president de la Diputació, Toni Gaspar, acompanyat pels diputats Vicent Mascarell i Ramiro Rivera, ha indicat que “amb aquesta mostra, la Diputació posa en valor la trajectòria fallera dels municipis de la província, amb més d'un segle d'implantació” i ha agraït “a tots els museus fallers, així com institucions i particulars, que
han col·laborat perquè aquesta exposició siga una realitat”.

Així, l'avantsala del Saló de Plens i la Sala de Respecte de la institució mostren més d'un centenar de fotografies a gran format de celebracions històriques de la festa de les falles en els municipis d'Alzira, Cullera, Gandia, Sagunt, Sueca, Torrent i Xàtiva, on més prompte es van fer falles després de la capital.

A més, l'exposició inclou altres elements com llibrets, revistes, catàlegs, esbossos, cartells i partitures, alguns d'ells amb més d'un segle d'història, i fins a ninots procedents de diferents museus fallers de la província.

I per això que les entitats de la comarca Federació Junta Fallera de Sagunt i L’ARXIU Camp de Morvedre han aportat material gràfic perquè d'aquesta manera 'Foc i flames. Els falles de fora de València' permeta conéixer també l'origen i la tradició fallera a la comarca del Camp de Morvedre: des dels seus moments inicials, passant per l'apoteosi festiva dels anys trenta, el temps de postguerra i la nova etapa d'expansió dels seixanta.

Segons explica Albert Llueca, president de L’ARXIU “l'origen faller de la comarca sembla que ens porta exclusivament a Sagunt i el seu Port. És clar que allí es troba la història fallera més intensa i extensa. Però també és cert que en els municipis del Camp de Morvedre han sorgit destacables experiències falleres que formen part del passat dels pobles” i és per això que destaca “és molt important recórrer la geografia valenciana passant pels pobles on hi ha falles i visibilitzar que no és només una festa de la capital”.

Efemèrides

Després que es compliren els 50 anys de la fundació de la Junta Fallera de Sagunt enguany podem celebrar els 90 anys de la primera falla en el nucli històric plantada per la Societat Vitivinícola de Sagunt, així com el 75 aniversari de Falla La Palmereta i 50 aniversari de Falla Gilet i Falla La Victória.


Més recent Anterior