L’origen faller de la comarca sembla que ens porta exclusivament a Sagunt però no és així, al Camp de Morvedre han sorgit destacables experiències falleres que formen part del passat dels pobles.
La primera falla es va plantar a 1927 però no és fins a 1971 quan un 2 de juny en l’Ajuntament es va celebrar una reunió, la presidia el llavors regidor de festes Luis Cuadau Marco, en la mateixa es trobaven presents els representants de les falles: Palmereta, Luis Cendoya, Victoria, Santa Ana i els Màrtirs, hi havia excusat la seua absència la Marina.
En l’esmentada reunió es debatia la conveniència de crear una associació entre totes les falles existents en els dos nuclis, fins a aquell moment cada entitat funcionava independent.
És per això que des del Consistori saguntí sent Alcalde Vicente Masip s’intentava articular un organisme, festiu, que aglutinés a tota la ciutat i servirà de nexe d’unió entre els nuclis de població.
L’acord va ser que si s’arribava a un consens de la creació de la Junta Local Fallera de Sagunt seria Luis Cuadau el seu primer president i la competència dins de l’ajuntament passaria a les seues mans sense diferenciar nuclis de població coordinant totes les activitats i accions de les falles. Segons consta en l’acta d’aquella reunió, en ella va quedar constituïda la primera Junta Local Fallera de Sagunt.
Una Junta que aglutina les falles de Sagunt, Port de Sagunt, Gilet i Faura, i que en els anys vuitanta també compta amb Puçol com part de l’ent festiu faller.
Una Junta que per motius legals ha passat a denominar-se Federació Junta Fallera de Sagunt i que formalment s’ha desvinculat, segons el seu reglament, del lligam directe amb l’Ajuntament de Sagunt.
La Junta, després d’aquests 50 anys, conta amb una salut i un múscul que deixa entre vore una llarga vida associativa a la mateixa.