dilluns, 30 de maig de 2016

Participem a la X trobada de Cronistes i investigadors del Camp de Morvedre i Almenara

14:26


El grup de Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre, que forma part del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre, han celebrat la seua X Trobada el dia 28 de maig a Sagunt, capital del Camp de Morvedre. Esta entitat va nàixer el 2011 a la població d'Estivella. Des d'aleshores han recorregut diferents localitats de la comarca per a realitzar les seues reunions i conéixer de prop el patrimoni de la comarca.

Els Cronistes han sigut rebuts per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt on s'ha realitzat una sessió de treball i l'aprovació d'un manifest. Posteriorment s'ha realitzat una visita a la Via del Pòrtic i a les més destacades ermites de la població.

Fernández ha encoratjat al grup de Cronistes i Investigadors del Camp de Morvedre en “ajudar a vertebrar la nostra comarca per tal d’apropar la cultura, llengua i tradicions a tots els indrets de la mateixa”, en este sentit ha destacat la importància d’aquest grup i ha insistit que “gràcies a gent com vosaltres, els Cronistes i la gent que ha recuperat la memòria de la nostra ciutat podem ser ara capital valenciana de la romanització i podem optar a ser Patrimoni de la Humanitat”.

Segons Lluis Mesa, coordinador del grup, “els cronistes i investigadors locals som uns humils personatges que habitem els nostres pobles i respiren la fragància dels carrers i de les places. Pensem en el valor que cada pedra, racó o ritual ha tingut en la vida del veïnat de hui i en la dels avantpassats d’ahir. Som també seguidors de la memòria i de les tradicions perdudes per les circumstàncies del temps i actuem de descobridors d’històries oblidades”.

També, per a Mesa, “entre els cronistes i investigadors n’hi ha uns que tenim unes característiques distintives. Habitem des d’Algar de Palància fins a Canet d’en Berenguer i de Benavites a Gilet, passant per la resta de poblacions de les Valls i les Baronies, sense deixar la nostra germana natural Almenara. Però el més important, a banda de la pertinença geogràfica, és que estimem un territori format per una història compartida i per un mateix medi natural que l’envolta.  El seu nom és el de Camp de Morvedre. Podríem dir, emprant un llenguatge literari, que és un cos plural que té al Palància com a ànima i a la font de Quart com a cor. Per eixe Camp de Morvedre, este grup, al qual hui represente com a coordinador, es creà i el més important, des d’ell, continuem caminant".

I continua “si hem de presentar-nos, per celebrar ara una trobada en este espai tan il·lustre, al saló de Plens, diria que el millor de nosaltres mateixos és la il·lusió que posem en el nostre quefer, una il·lusió que acaba per emocionar-nos cada moment que acostem un document, una tradició o un element patrimonial als nostres veïns i a les nostres veïnes. Coneixem de les nostres limitacions i també dels nostres xicotets encerts. Hem nascut davall l’ombra dels ajuntaments per a servir als pobles, sense més interès que es tinga constància del que hem sigut i del que som com a població. D’una manera més concreta, podríem dir que existim com a grup des del 2011, quan ens reunírem per primera vegada a Estivella sense un camí definit. Des d’aleshores hem continuat un trajecte que ens ha portat a 9 poblacions i a conèixer millor la nostra història i el patrimoni”.

Han sigut convidats l'historiador J.M. Iborra Lerma, l'arqueòleg Miquel Ramón Martí Matías i J.A. Planillo investigador d'Altura a l'Alt Palància.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

© 2019 L'ARXIU - Camp de Morvedre. All rights resevered. Designed by Templateism | Blogger Templates

Back To Top